Köp bostad i Portugal

Om du vill flytta till Portugal och köpa en bostad behöver du en fastighetsmäklare, gärna med god lokalkännedom och med mäklarlicens i Portugal. Byråkratin kring en fastighetsaffär är tyngre vilket gör att flera parter måste vara iblandade därav behöves även en notarie samt en advokat. PortugalMäklarna är en i Portugal registrerad mäklarbyrå som uppfyller de portugisiska lagkraven för att bistå dig att genomföra ditt fastighetsköp. Men snart 30års erfarenhet och boende i Portugal har vi en utmärkt lokalkännedom som ger dig bästa förutsättningarna för att förverkliga dina drömmar.  Genom åren har vi hjälpt många nordbor att hitta sitt drömboende. Vi talar både svenska, portugisiska och engelska samt har tillgång till samtliga bostäder på marknaden. Tänk på att när du köper en bostad i annat land är det landets lagar och regelverk som gäller. Så även om vi bistår dig på svenska så är det portugisisk  lag som styr ett bostadsköp.

I Portugal är samtliga bostäder ägarbostäder och man äger sin lägenhet på samma sätt som man äger en villa i Sverige. Detta gäller även för eventuella parkeringsplatser och förrådsutrymmen i fastigheten. Därför kan man belåna bostaden precis som en friköpt villa i Sverige och man betalar årlig fastighetskatt. För lägenheter i flerbostadshus (condominium) finns det en gemensamhetsförening som tillser att de gemensamma utrymmena såsom trapphus, hissar, trädgårdsanläggningar, poolanläggning och fasader i fastigheten underhålls. Man betalar därför en månadsavgift för detta underhåll som varierar beroende på den underhåll och servicenivå gemensamhetsföreningen valt. Bostadsrätter finns ej i Portugal.

För att köpa fastighet i Portugal behöver du ett skattenummer. Viktigt att är att man väljer rätt bosättningsform för sin ansökan om skattenummer om tanken var att ansöka om skattestatusen – NHR.

Att köpa eller sälja en bostad i Portugal fungerar inte som vi är vana vid i Sverige. Och det finns naturligtvis saker som man bör tänka på innan man gör avslut. En viktig del är att du köper en bostad i ett annat land och då är det givetvis det landets lagar och regler som gäller. Ta reda på vilka skyldigheter du har som köpare vid bostadsköp i Portugal.

Som köpare ansvarar du för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på köpekontraktet. Det är inte mäklarens jobb att göra undersökningen. Du köper en bostad i det skick den visades till dig och flyttstädning ingår sällan.

Den mäklare som först visar dig ett specifikt objekt är den mäklare som har försäljningsrätten dvs ni kan ej i efterhand gå till en annan mäklare och köpa just denna bostad. I vissa fall kan man bli registrerad på samtliga bostäder i ett bostadblock (condominium) även om man endast sett 1 bostad där. Hemsidor att undvika är där man får en ”teaser” dvs en fin bostad med vacker bild till reducerat pris fast utan övrig information. För att få ut ytterligare information om bostaden skall man ange email, namn och telefon nummer.  Ni kan då omedvetande blir registrerad som kund hos denna mäklarbyrå.

Skriv aldrig på ett reserveringskontrakt där pengar ingår om du ej har kontaktat en advokat som läst igenom detta.

Vi har ett stort utbud av bostäder till försäljning i hela landet. Hittar du en bostad på en annan mäklares hemsidan som vi ej har på våran hemsida, – sänd då över länken på bostaden till oss så tar vi fram denna till er visning. Portugal är ett stort land vilket gör att vi har flera mäklarkontor samt mäklare utspridda över hela Portugal för att ge den bästa service, – så hör bara av er vad ni vill se så löser vi detta. Vi finns på plats året runt i Portugal.

Sök bostad